"Ignorar a los pobres es despreciar a Dios" Francisco

miércoles, 29 de abril de 2015

PRIMER DE MAIG FESTIU I REIVINDICATIU

Un any més celebrem la festa del primer de maig com un dia festiu i a la volta reinvindicatiu per al món obrer en tot el món i també al si de l’església, festa de Sant Josep Obrer,  que ens mostrà la dignitat del treballador, herència compartida amb el propi Jesús en Natzaret.
Per a la HOAC (Germandat Obrera d’Acció Catòlica), moviment de treballadors crisitians, aquest dia és especial per dos motius. Com a treballadors perque el celebrem juntament amb els nostres companys, sempre lluitant per la dignitat que no veiem reconeguda. Com a cristians, perquè en Jesús Obrer tenim el millor fonament per a poder aconseguir la utopia que desitgem, on totes les persones que ho necessiten, tinguen un treball digne, que els permeta viure en condicions.

 
Celebrem aquest primer de maig mirant el passat, conscients d’allò que significa aquest dia que començà a finals del segle XIX, a Paris. Inicialment era una jornada de lluita reivindicativa i d’homenatge a les persones que moriren per demanar els tres huits –un terç de la jornada per a  treballar, un terç per a descansar i un terç per a viure. Ha quedat com un dia consagrat per a manifestar la inalienable dignitat dels treballadors front el capital.
Darrerament hem vist com drets aconseguits i ben implantats en la societat i en les relacions laborals, en poc temps han desaparegut; situant els treballadors en una situació de vulnerabilitat. No hi ha cap dubte que la causa està en el capitalisme salvatge i insaciable, amb una explotació a la que estan sotmesos cada volta més persones, que són tractades com objectes d’usar i tirar.
El darrer informe FOESSA indica com la crisi està provocant un trencament de la cohesió social, un increment de la desigualtat, una taxa d’atur insuportable i uns mecanismes de protecció social i familiar totalment insuficients. Per això diu el Papa Francesc que la falta de treball és conseqüència d’un sistema globalitzat -on els diners són l’ídol- i l’únic que mana i que descarta els joves i els vells.
No és cert que ja estem en temps de recuperació laboral i social quan tenim tants treballadors pobres, tantes famílies on no treballa ningú, tanta gent aturada que no cobra cap de subsidi, que perd la casa, joves que se’n van fora buscant treball, immigrants que sobreviuen en l’economia submergida, dones amb salaris pitjors pel mateix treball, etc. Molts pobres cada volta més pobres i uns pocs rics cada volta més rics.
Pensem que la democràcia i la política com valors humans estan en perill. Estem vivint els darrers anys com els que han de servir el poble, se n’aprofiten dels seus càrrecs públics per al seu benefici personal. Estem arribant a una situació on la corrupció s’ha instal.lat en la vida pública de manera que cada dia apareixen nous casos i és dolorós que alguns d’aquests defraudadors s’auto-anomenen cristians.
Aquest any volem tindre presents a tots els treballadors i treballadores que han perdut la vida treballant o com a conseqüència del treball i tots els que han quedat  amb seqüeles d’accidents laborals (450 morts i 3234 amb lesions greus, en 2014). Aquesta xacra social no és aliena a la situació que vivim hui al món del treball -anar a la feina malalts per por a perdre el lloc de treball, precarietat, economia submergida, llargues jornades laborals- on els diners estan per damunt de les persones.
Des de la nostra condició de treballadors cristians defensem la vida al lloc de treball i exigim que es posen totos els mitjants que calguen per a eliminar les causes que provoquen tant de patiment.
Dionís Penyarroja González.
President HOAC Orihuela-Alicante

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...